Contrast / Αντίθεση: φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

 

 

HOME

english version

Μνήμες

επιμέλεια: Νίκος Μπέντας, Φωτογραφική Λέσχη Κατερίνης

συμμετέχουν: Μαρίνος Αγγλέζης, Αθανασία Σακαλίδου, Μεταξία Χανδόλια, Σοφία Αραβίδου, Ιωάννης Τσιαλός,  Μιχάλης Ιπκιτζόγλου, Μαρια Sibela Zizaj, Νικόλαος Μπέντας, Παλέντζα Αθανασία, Λουλουδιά Γρέδη, Καρασσάβα Γωγώ,  Λογιοτατίδης Ιωάννης, Στεργίου Νικόλαος, Μπακαλούδης Βασιλείος, Τερψιχόρη Κουζούνη, Δημόπουλος Πολυχρόνης, Γρηγορίου Θεοχάρης, Γανδά Έλενα, Θεωδορίδου Μάρθα, Ζησοπούλου Νατάσα, Παπαγεωργίου Δημήτριος,  Μιχαήλογλου Αναστασία, Αυδίκος Ηλίας, Φτάρας Παναγιώτης.  

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου

Αλατζά Ιμαρέτ

Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587

Τρ. - Κυρ. 10:00 - 18:00

Δευτέρα κλειστά


Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν μια φυσική εξέλιξη καταστάσεων και πραγμάτων που περιβάλουν τον κάθε άνθρωπο από την ώρα της δημιουργίας του (Μνήμες Αναμνήσεις). Μέσα από την παραγωγική εξέλιξη της φωτογραφικής διαδικασίας οι Μνήμες έρχονται ως μια καλοστημένη θεματική ενότητα, προσφέροντας στον θεατή την νοητική διάσταση των αναμνήσεων, μια διάσταση πολύτροπη, όπου εύκολα μπορεί κανείς να γλιστρήσει σε άλλα μονοπάτια .

Μνήμες και αναμνήσεις συνυπάρχουν σε ένα κοινό εννοιολογικό χώρο όπου μέσα από αυτόν ανασύρονται όλα όσα θέλουμε να διατηρήσουμε και να καταγράψουμε στο υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας, ως χρηστικές η μη πληροφορίες.

Οι μνήμες αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ύπαρξης,  μια και που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ως ένα είδος σκληρού δίσκου, όπου η ανεξάντλητη χωρητικότητα του συνεχίζει να υπάρχει και να καταγράφει κάθε τι. Περιορίζεται μόνον από την καταναγκαστική ή ακόμα και  βίαια διακοπή λειτουργίας του, παραμένει δε σε άμεση εγρήγορση επαναφέροντας κάθε φορά στοιχεία που αυτός θεωρεί χρήσιμα ή αναγκαία για την αντιμετώπιση καταστάσεων, δεδομένων, γεγονότων, μνήμες ευχάριστες, δυσάρεστες, τραυματικές, χαράς, λύπης, εργασίας, εγκατάλειψης, μοναξιάς, αλλά και ηλικιακές, στιγμές που περιλαμβάνονται στον ατέλειωτο κατάλογο των αναμνήσεων.

Συμπλεκόμενες μνήμες και αναμνήσεις  άφθαρτες στον χώρο και τον χρόνο, μη επηρεαζόμενες από πολύπλοκες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις, που προσπαθούν να αναθεωρήσουν ή να αλλοιώσουν το ήδη υπαρκτό καταγεγραμμένο αποτέλεσμα, καταστάσεις μνημονικής φθοράς, που κινούνται γύρω τους σε κάθε ευκαιρία και ζητούν τον δικό τους χώρο για να αναδιαμορφώσουν γεγονότα και να διαγράψουν καταστάσεις, μαζί με όλα όσα υποσυνείδητα ο ανθρώπινος νους δεν θέλει να θυμάται.

Μέσα από τον λαβύρινθο του μυαλού και τα κανάλια του νευρικού συστήματος που αμύνεται με τον δικό του τρόπο σε κάθε είδους λειτουργία ή δυσλειτουργία γύρω από τον αποθηκευμένο χώρο του, όπου τα γεγονότα καταγράφονται μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες, έρχεται εκεί και εμπλέκεται ο φωτογραφικός χρόνος, που μας περνά στη φωτογραφική διάσταση μέσω της αποτύπωσης.

Η αντιμετώπιση των θεμάτων είναι απλή, με εύκολη προσέγγιση, κατανοητή, ανοιχτή, χωρίς κρυφά μηνύματα για το κοινό, παρουσιάζοντας την φωτογραφική όψη της απλής καθημερινότητας, μέσα από τα μάτια των δημιουργών της.  

Νίκος Μπέντας


Μαρίνος Αγγλέζης

Αθανασία Σακαλίδου

Μεταξία Χανδόλια

Σοφία Αραβίδου

Ιωάννης Τσιαλός

Μιχάλης Ιπκιτζόγλου

Μαρια Sibela Zizaj

Νικόλαος Μπέντας

Παλέντζα Αθανασία

Λουλουδιά Γρέδη

Καρασσάβα Γωγώ

Λογιοτατίδης Ιωάννης

Στεργίου Νικόλαος

Μπακαλούδης Βασιλείος

Τερψιχόρη Κουζούνη

Δημόπουλος Πολυχρόνης

Γρηγορίου Θεοχάρης

Γανδά Έλενα

Θεωδορίδου Μάρθα

Ζησοπούλου Νατάσα

Παπαγεωργίου Δημήτριος

Μιχαήλογλου Αναστασία

Αυδίκος Ηλίας

Φτάρας Παναγιώτης.  

 


HOME

-------------

Χορηγοί

 


Χορηγοί επικοινωνίας

 

 


1. Ίχνη - σκιές - υπαινιγμοί 

Εγκαίνια: Τρίτη 1 Νοεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 1 30 Νοεμβρίου

2. Σχεδιάζοντας με το φως

Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου 7 Δεκεμβρίου

3. Transformations / Μετασχηματισμοί

Εγκαίνια: Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 7 30 Νοεμβρίου

4. Ειρήνη είναι

Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 9 31 Δεκεμβρίου

5. Μνήμες

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου

6. Είμαστε όλοι θυμωμένοι (Έρημη χώρα - ΚΡΙΣΗ-μοι καιροί)

Εγκαίνια: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 20:00

Διάρκεια: 9 31 Ιανουαρίου

7. Σπουδή στον Σουρεαλισμό

Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 20:00

Διάρκεια: 2 Φεβρουαρίου 2 Μαρτίου